"Людству необхідно якомога швидше вирішити дилему: або воно зробить так, що в біосфері буде менше забруднюючих речовин, або біосфера розвиватиметься таким чином, що в ній стане менше людей"
Дж.Баттон

Уже тривалий час людство живе в умовах екологічної кризи, появу якої обумовив, головним чином, прогрес суспільства тотального споживання. Жорстоке вбивство тварин, знищення лісів, колосальні викиди шкідливих речовин у воду, повітря, землю, руйнування глобальної екосистеми планети - найяскравіші прояви такого "прогресу".

"Екологічний Фронт" - це об'єднання людей, які усвідомлюють екологічну проблему і вважають, що її вирішення варто почати з себе, змінивши свою свідомість і взявши відповідальність за стан біосфери, якій ми зобов'язані своїм життям.

пʼятниця, 25 листопада 2011 р.

МІФИ ПРО КОРИСТЬ М'ЯСА.




Не всі знають, що насправді немає жодної необхідності їсти м'ясо.
Міфи про користь м'яса та його обов'язкове вживання затуманили розум багатьом людям.
Тим не менш, за останні 50 років відомі фахівці в галузях охорони здоров'я, дієтології та біохімії отримали переконливі свідчення: для того, щоб залишатися здоровим, зовсім не обов'язково їсти м'ясо, навіть навпаки – дієта, прийнятна для хижаків, здатна нанести шкоду людині.
Облишивши духовну сторону питання, зупинимося на суто практичних аргументах відмови від м'яса. Обговоримо спочатку так званий "міф про білки ". Мова ось про що. Одна з основних причин того, що більшість людей цурається вегетаріанства – страх викликати в організмі дефіцит білків.
"Як можна отримати всі необхідні якісні білки, харчуючись виключно рослинними продуктами?" – запитують такі люди.
Перш ніж відповісти на це питання, не зайве згадати, що таке, власне білок. У 1838 році голландський хімік Ян Мюльдщер отримав речовину, що містить азот, вуглець, водень, кисень і в менших кількостях – інші хімічні елементи.
Цю сполуку, що лежить в основі всього живого на Землі, вчений назвав "першочерговою". Згодом була доведена дійсна незамінність білка: для виживання будь-якого організму має споживатися певна його кількість.
Як виявилося, причина цього – амінокислоти, "першоджерела життя", з яких утворюються білки. Всього відомо 22 амінокислот, 8 з яких вважаються основними (вони не виробляються організмом і повинні споживатися разом з їжею).
Ці амінокислоти повинні входити у відповідних пропорціях в харчовий раціон. До середини 1950-х років м'ясо розглядалося як найкраще джерело білків – адже в нього входять всі 8 основних амінокислот, причому саме в потрібних пропорціях. Проте сьогодні фахівці в області харчування прийшли до висновку, що рослинна їжа як джерело білків не тільки не гірше м'яса, але навіть і перевершує його. У складі рослин також є всі 8 амінокислот.
Рослини мають здатність синтезувати амінокислоти з повітря, ґрунту і води, але тварини можуть отримувати білки тільки через рослини: або поїдаючи їх, або поїдаючи тварин, що харчувалися рослинами і засвоїли всі їхні поживні речовини. Стало бути, у людини є вибір: отримувати амінокислоти безпосередньо через рослини або обхідним шляхом, ціною великих економічних і ресурсних витрат – з м'яса тварин.
Таким чином, м'ясо не містить жодних амінокислот окрім тих, які тварини отримують з рослин – і сама людина може отримувати їх з рослин. Більш того, рослинна їжа має ще одну важливу перевагу – разом з амінокислотами ви отримуєте речовини, необхідні для найбільш повного засвоєння білків: вуглеводи, вітаміни, мікроелементи, гормони, хлорофіл і т.д.
У 1954 р. група вчених Гарвардського університету провела дослідження і встановила: якщо людина одночасно споживає овочі, крупи, вона з лишком покриває щоденну норму білка.
Сучасна медицина підтверджує – мясоїдство таїть в собі безліч небезпек. Онкологічні та серцево-судинні захворювання набувають масштаби епідемій в країнах з високим показником споживання м'яса, в той час як там, де цей показник низький, такі захворювання надзвичайно рідкісні.
Коли забивається тварина, продукти її життєдіяльності припиняють виводитися її кровоносною системою і залишаються "законсервованими" в мертвому тілі. М'ясоїди, таким чином, поглинають отруйні речовини, які у живої тварини покидають тіло разом з сечею. Доктор Оуен С. Паррет у своїй роботі "Чому я не їм м'яса" зауважив: коли варять м'ясо, шкідливі речовини з'являються у складі бульйону, в результаті чого той своїм хімічним складом практично ідентичний сечі.
В індустріальних державах з інтенсивним типом розвитку сільського господарства м'ясо "збагачується" безліччю шкідливих речовин: ДДТ, миш'яком (використовується як стимулятор росту), сульфатом натрію (використовується для надання м'ясу "свіжого", криваво-червоного відтінку), ДЕС, синтетичним гормоном (відомий канцероген).
Взагалі м'ясопродукти містять безліч канцерогенів і навіть метастазогенів.
Людське тіло – складна машина. І, як і для будь-якої машини, одне пальне підходить йому більше, ніж інше. Дослідження свідчать, що м'ясо – вкрай неефективний бензин для даної машини, за використання якого доводиться платити дорогу ціну. Скажімо, ескімоси, які в основному харчуються рибою та м'ясом, дуже швидко старіють. Середня тривалість їхнього життя ледь перевищує 30 років.
Киргизи свого часу також харчувалися переважно м'ясом і теж жили довше 40 років надзвичайно рідко.
З іншого боку, існують племена – такі, як Хунза, що живуть в Гімалаях, або релігійні групи, в яких середня тривалість життя коливається між 100 і 120 роками! Вчені переконані: саме вегетаріанство – причина їх відмінного здоров'я.
І на закінчення хочеться підкреслити ще ось що. Споживаючи в їжу м'ясо, людина, як правило, ховає його під кетчупи, соуси і підливи. Вона обробляє і видозмінює його безліччю різних способів: смажить, варить, тушить і т.д. Для чого все це? Чому б, подібно хижакам, не їсти м'ясо сирим? Багато дієтологів, біологів і фізіологів переконливо продемонстрували: люди не є м’ясоїдами від природи. Саме тому вони так старанно і видозмінюють нехарактерну для себе їжу.

Немає коментарів:

Дописати коментар