середа, 23 листопада 2011 р.

ЦІНА ХУТРА, ШКІРИ І ШЕРСТІ.




Хутро

Чи знаєте ви, що щорічно у світі до 40 мільйонів тварин позбавляють життя заради хутра?!

Для однієї шуби вбивають до 40 норок, 150 шиншил, 15 лисиць, 120 білок, 40 єнотів, 40 куниць, 20 бобрів або 150 горностаїв. Їх вбивають струмом, газом або задушенням...


     В деяких країнах використовують укол отрутою, яка дихальні органи, і смерть настає від задухи. Крім того, отруйні відходи звіроферм є значним фактором забруднення довкілля.


Шкіра

А як же шкіра? Купівля натуральної шкіри безпосередньо підтримує жорстокість щодо тварин. Шкіра складає 55-60% вартості побічних продуктів скотарства.

Коли надої корів знижуються, тварин забивають, а їх шкуру переробляють.

Практично усі тварини, з яких врешті-решт зроблять пояси і взуття, страждають від стояння в стійлі, тисняви, болісного таврування, кастрації без наркозу, відрізання хвостів, видалення рогів, жорстокого поводження під час транспортування на бійню і забою.

Велика кількість шкіри виробляється в Індії, де процвітаюча нині шкіряна промисловість є, мабуть, найжорстокішою у світі. Багато індійських тварин, яких використовують для отримання шкіри, у момент прибуття на бійню настільки хворі, що їх доводиться волочити всередину. Іншим тваринам втирають в очі тютюн і червоний гострий перець, щоб змусити їх піднятися, з цією ж метою їм хворобливо згинають і ламають хвіст. Потім їм перерізують горло. З деяких тварин знімають шкіру, коли вони ще живі.



Шерсть

Шерсть може бути знята з вівці, кози, тібетської антилопи або ангорського кролика. Її можуть називати шерсь, мохер, кашимир, ангора. Незалежно від джерела і назви, будь-який вид шерсті несе з собою біль і страждання тварин, з яких її зістригли. Багато хто вважає, що стрижка овець йде їм на користь. "Інакше тварини б парилися під товстим шаром шерсті". Але в природі без втручання людини тварина виробляє рівно стільки шерсті, скільки їй необхідно для захисту від спеки і холоду.

Кожна тварина стада проходить операцію проколювання вух і обрубування хвостів. Рівень смертності в стадах надзвичайно високий – показник в 20-40% вважається нормальним. Безліч ягнят помирають у віці до 8 тижнів від голоду і холоду. Мільйони дорослих тварин помирають щорічно від хвороб, відсутності укриття і зневажливо ставлення. Логічним виходом здавалося б зниження чисельності стад, але замість цього овець примушують постійно ягнитися з тією метою, щоб компенсувати втрати від високої смертності. Овець остригають кожну весну, відразу після ягнення, до початку природної ліньки, з тим, щоб не допустити втрат шерсті. Часто тварини помирають від переохолодження, якщо їх обстригли занадто рано. Робітником платять за вагу шерсті, що, звичайно, не стимулює їх обережність і терпіння під час стрижки. За словами одного зі свідків "комора для стрижки овець - одне з найстрашніших по своїй жорстокості до тварин місць на землі... Робітники можуть встромити ножиці в тіло вівці, бити її в обличчя кулаком для утихомирення, доки не почне кровоточити ніс. Я бачив овець з обрізаною частиною обличчя".

Немає коментарів:

Дописати коментар