Потреба у виробництві їжі до 2050-го
року зросте на 80% за рахунок зростання кількості населення і підвищення
споживчих запитів жителів країн, що розвиваються. Єдиний шанс людства
прогодуватися, не зруйнувавши екосистеми – перехід більшості населення на вегетаріанську
дієту, вважає президент Міжнародної ради з науки (МСНС), лауреат Нобелівської
премії з хімії 1986, Юаньчже Лі).
"До 2050 року, за
розрахунками, знадобиться виробляти на 80% більше продуктів харчування, і
чималу частку в цьому зіграє розширення споживання країн, що
розвиваються", - сказав Лі.
Виходом з цієї ситуації, на думку
Лі, могла б служити оптимізація виробництва рослинної їжі і перехід на найбільш
"продуктивне" виробництво.
"Зростаюче населення планети
зможе прогодуватися, тільки якщо перейде, в основному, на вегетаріанську дієту
...", - зазначив він.
За словами експерта, консьюмеризм
(надмірне споживання) "поширюється по планеті по п'ятах глобалізації"
причому в суспільствах з розвиненим споживанням (країнах "золотого мільярду"),
численні програми з раціоналізації використання ресурсів, як наприклад,
енергозберігаючі технології, майже не дають економії.
"Якщо країни, де процес
неконтрольованого споживання ще не запущений або, принаймні, не налагоджений,
підуть по шляху США і Європи, це призведе до повного виснаження ресурсів
планети дуже скоро", - сказав Лі.
Окрім переходу на вегетаріанське
харчування, на думку деяких експертів, наступним кроком повинно стати більш
активне використання біологічних ресурсів океану. Лі вважає, що "для
збереження здоров'я океану потрібно залишити його в спокої", оскільки
різке і значне збільшення видобутку біоресурсів може призвести до
катастрофічного збіднення екосистем.
Немає коментарів:
Дописати коментар